ankara pedagoji çocuk psikoloğu
  • Adresimiz

    Dil Devrimi Caddesi No:41 Kat:3 No:6 Etimesgut-Eryaman/ ANKARA

Oyun Terapisi Nedir?

İsmail Örs
İsmail Örs

Özel eğitim alanında yaklaşık yirmi yıllık bir deneyimi olan kurucularımız ve akademik danışmanlarımızın birikimini, bireysel ve kurumsal ihtiyaçlarınızı dikkate alarak sizlerle paylaşmak amacıyla bir araya gelmiş uzman bir grubuz.

Oyun terapisi nedir, hangi tekniklerle uygulanır ,kimler faydalanabilir, oyun terapisi hangi kurumlardan alınabilir diyorsanız doğru yerdesiniz.

Oyun terapisini daha önce duymuş olabilirsiniz, ancak ne olduğunu biliyor musunuz? Oyun terapisi, çocukların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini güvenli ve rahat bir ortamda ifade etmelerine yardımcı olmak için oyunu kullanan bir psikoterapi türüdür.

Ayrıca çocukların problem çözme becerilerini geliştirmelerine, zor duygularla başa çıkmalarına ve özgüven oluşturmalarına yardımcı olmak için de kullanılabilir. Oyun terapisi , oyun terapisi teknikleri konusunda eğitim almış bir uzman tarafından verilmektedir.

Ankara çocuk psikoloğu olarak tavsiye edilen bir kurumuz. Ankara Pedagoji Merkezi

oyun terapisi nedir

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi nedir? Şimdi size bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde anlatalım.

Çocukların duygu ve düşünce yapısı biz yetişkinlere göre çok farklıdır, kendilerini bizim kadar iyi ve yeterli ifade edemezler. Çocukların duygusal değişimini öfke, kızgınlık, neşe, kaygı gibi ya da yaşam deneyimleri, ikili ilişkilerindeki yaşadığı sorunlar gibi durumlarını anlatabildiği en güzel ortam kurduğu oyunlardır. Oyuncaklar sözcükler, oyun ise onlara neyi anlatmak istedikleridir. Ayrıca oyunlar sayesinde çocuklar stres altına girmeden öğrenebilecekleri ortamlara kavuşurlar

Oyun terapisi, çocukla terapist arasındaki ilişkinin oynayarak çocuğun kendi iç dünyasını keşfetmesi sürecidir. Bu süreçte özellikle terapistin, çocuğun yaşantılarını ve duygularını anlamasına yardımcı olur. Terapistin, çocuğun gelişimi için uygun oyun tekniklerini kullanması gerekir. Oyun terapisinin verdiği ortamda tutarlılık, sınır koyma ve seçenekler sağlanmalıdır; bu da çocuğa öz farkındalığını ve kontrol elde etme imkanları verir. Bu da oyun terapisinin en büyük kazancıdır.

Oyun terapisi, çocuklarla birebir ilişki kurma becerisine dayalıdır. Bu beceri, terapistin bağlantı kurduğu herkesle olduğu gibi çocuklarla da sağlanabilir. Bu nedenle, ebeveynler de terapi sürecine katılabilirler.

Konuşma Terapisi Nedir? Yeni konumuzu okumanızı tavsiye ederiz!

Deneyimsel Oyun Terapisi: Farklı Türler ve Teknikler

Oyun terapisi nedir? Sorusuna cevabımız netleştikten sonra oyun terapisi türleri ve teknikleri hakkında da bilgi sahibi olmalıyız.

Çocukların oynamaları için birçok farklı teknik vardır. Allen ve Hoskowitz’e (2017) göre, bunlar arasında yönlendirici olmayan oyun terapisi, taklit oyunları için kuklalar, oyuncak ev ve diğer oyuncaklar bulunmaktadır, duygusal içerik için oyunu yorumlamak, yönlendirici oyun terapisi, duygusal ifade amacıyla çizim/boyama ve Ebeveyn-Çocuk Etkileşim Terapisi (PCIT; Zlomke ve diğerleri, 2017) gibi teknikler bulunmaktadır.

Yaygın bir oyun terapisi türü de deneyimsel oyun terapisidir. Bu, terapistin çocuğun duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini güvenli ve tehdit edici olmayan bir ortamda ifade etmesine yardımcı olmak için farklı teknikler ve oyunlar kullandığı bir terapi türüdür. Oyun terapisi, çocukların problem çözme becerilerini geliştirmelerine, zor duygularla başa çıkmalarına ve özgüven oluşturmalarına yardımcı olabilir.

oyun terapisi nedir

Oyun Terapisi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisi nedir? Ve faydaları hakkındada bu sürece başlamadan önce tanıyalım. Oyun terapisi, terapistin çocuklara oyun oynatarak sorunları ele alma ve çözme konusunda yardımcı olma şeklidir ve normal oyunlardan farklıdır. Oyun terapisi birçok yolla çocukların çevrelerindeki dünya ile olan ilişkilerini anlamalarına olanak sağlar.

Oyunla beraber, kişinin dolaylı bir biçimde sorunlarına karşı yaklaşmasını, uygun gelişimsel duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlar. Ayrıca, oyun terapisi sayesinde çocuklar iletişim becerilerini geliştirir, zorluklarla nasıl başa çıkacaklarını öğrenir ve başkalarıyla olan ilişkilerini geliştirirler.

Oyun terapisi çocukların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini güvenli ve tehdit içermeyen bir ortamda ifade etmelerine ve keşfetmelerine yardımcı olur. Ayrıca, oyun terapisinin çocuklara problem çözme becerilerini geliştirmelerine, zor duygularla baş etmelerine ve özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Oyun Terapisi Nedir, Örnekleri ve Teknikleri Nelerdir?

Oyun terapisini denemeye karar verdiyseniz, yaygın olarak kullanılan bazı teknikler vardır. Bunlardan biri, terapistin çocuğun oyun sırasında ifade ettiği duygu ve davranışları sözlü olarak geri yansıtması olan “yansıtma “dır. Bu, çocuğun eylemlerinin duygularını nasıl etkileyebileceğini ve başkalarıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamasına yardımcı olabilir.

Diğer bir teknik ise, terapistin çocuğun belirli bir konuya veya davranışa odaklanmasına yardımcı olmak için çocuğun oyununu yeniden yönlendirmesini veya yönlendirmesini içeren “yeniden yönlendirme” dir. Bu, oyuna yeni nesneler veya aksesuarlar ekleyerek veya çocuğun farklı olasılıkları keşfetmesine ve davranışlarını daha iyi anlamasına yardımcı olacak sorular sorarak yapılabilir.

Son olarak, arkasındaki duygular hakkında daha fazla içgörü sağlamak için söylenmiş veya yapılmış olanın güçlendirilmesini içeren “amplifikasyon” vardır. Örneğin, bir çocuk bir oyuncağa karşı agresif davranıyorsa, terapist ona duygularının farkına varmasına yardımcı olmak için neden bu şekilde davrandığına dair sorular sorabilir.

Oyun terapisi nedir? Örnekleri ve teknikleri hakkında Ankara Pedagojiden detaylı bilgi alabilirsiniz.

oyun terapisi nedir

Oyun Terapisi Nedir ve Kimler Faydalanabilir?

Oyun terapisi nedir ve kimler faydalanabilir ya da kimler oyun terapisi merkezinde danışmanlık alması gereklidir. Çocuğunuz ikili ilişkilerinde anlaşmazlıklar yaşıyor ,çekimser kalıyor yada tam tersi zorbalık gösteren baskın tavırlar sergiliyorsa bunun temel sebeplerini öğrenmek ve bu konudaki eksiklik yada gelişimi için oyun terapisi alması önerilir.

Oyun terapisi, 3-11 arasındaki her çocuk için uygun olabilir. Oyun terapisi, duygularını ifade etme becerilerini geliştirmek ve onlarla yüzleşirken yaşadığı güçlükleri daha iyi anlamasını sağlayabilir.

Özellikle, fobileri olan, kaygı ve depresyon bozukluğu olan veya gelişimsel bir sorunu olan ya da diğer sosyal veya davranışsal geçmiş problemleri olan çocuklar oyun terapisinden faydalanabilir.

Oyun Terapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Oyun terapisi nedir?

Oyun terapisi, bir çocuğun düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını keşfetmek için oyunu kullanan bir psikoterapi türüdür. Çocukların kendilerini ifade etmelerine ve zor duyguları yönetmek için başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olan, yönlendirici olmayan, danışan merkezli bir yaklaşımdır.

Oyun terapisi sırasında terapist, çocuğun düşüncelerini ve deneyimlerini keşfetmek için sanat, oyuncak bebekler, kuklalar ve oyunlar gibi çeşitli oyun materyalleri kullanabilir. Oyun terapisi, kaygı, saldırganlık ve travma gibi çok çeşitli çocukluk sorunlarını ele almak için kullanılabilir.

Oyun terapisi teknikleri nelerdir?

Oyun terapisi teknikleri, kullanılan terapi türüne, çocuğun yaşına ve ele alınan konuya göre değişir. Genel olarak, yaratıcı oyun, hikaye anlatma, rol oynama ve sanat gibi kullanılabilecek çeşitli oyun teknikleri vardır. Yaratıcı oyun teknikleri, çocuğun kendini sanat, müzik ve hareket yoluyla ifade etmesini sağlar.

Hikaye anlatma teknikleri, terapistin çocuğa hikayeler anlatmasını ve duygularını ve deneyimlerini keşfetmelerine yardımcı olmasını içerir. Rol yapma teknikleri, terapistin ve çocuğun farklı roller üstlenmesini ve farklı senaryoları canlandırmasını içerir. Son olarak, sanat teknikleri, duyguları ifade etmek ve sorunları keşfetmek için boya ve kil gibi sanat malzemelerinin kullanılmasını içerir.

Oyun terapisinin faydaları?

Oyun terapisi, güvenli ve yargılayıcı olmayan bir ortamda düşüncelerini, duygularını ve deneyimlerini ifade etmelerine izin vererek çocuklara faydalı olabilir. Çocukların duygusal düzenleme, problem çözme becerileri ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca öz farkındalık, öz saygı ve özgüven geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ek olarak, oyun terapisi çocukların travmatik deneyimleri işlemesine ve bunlardan kurtulmasına, yetişkinlerle güvene dayalı ilişkiler kurmasına ve zor duygularla başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Oyun terapisinden kimler faydalanabilir?

Oyun terapisi, yeni yürümeye başlayan çocuklar, okul öncesi çocuklar ve okul çağındaki çocuklar dahil olmak üzere her yaştan çocuk için faydalı olabilir. Anksiyete, saldırganlık, travma, depresyon ve öğrenme güçlüğü gibi çok çeşitli sorunları ele almak için kullanılabilir. Olumlu benlik saygısını, iletişim becerilerini, problem çözme becerilerini ve duygusal düzenlemeyi teşvik etmek için de kullanılabilir. Ayrıca oyun terapisi, çocukların yetişkinlerle güvene dayalı ilişkiler kurmasına ve zor duygularla baş etmesine yardımcı olabilir.

Sonuç

Peki, oyun terapisi nedir? Kısaca, oyun terapisi, çocukların duygularını, düşüncelerini ve deneyimlerini güvenli ve tehditsiz bir ortamda ifade etmelerine yardımcı olmak için oyunu kullanan bir psikoterapi şeklidir. Ayrıca çocukların problem çözme becerilerini geliştirmelerine, zor duygularla başa çıkmalarına ve özgüvenlerini artırmalarına yardımcı olabilir. Oyun terapisi genellikle oyun terapisi teknikleri konusunda eğitim almış bir terapist tarafından verilmektedir.

Ankara Pedogoji Merkezine başvurarak daha detaylı bilgi edinip ,oyun terapisi için seanslara katılabilirsiniz.

Son Yazılar
İletişime Geçin

İletişime geçin. Sizi hemen arayalım. Bilgi alın